Pravo osvježenje: očarale su nas tapete modne dizajnerice Ane Marije Ricov - Dreamhood Wallpapers

Pravo osvježenje: očarale su nas tapete modne dizajnerice Ane Marije Ricov

Poznata modna dizajnerica Ana Maria Ricov okušala se i u produkt dizajnu: prema njezinim ilustracijama studio Dreamhood Wallpapers kreirao je novu liniju inspiriranu biljnim svijetom.

U svijetu nije rijetkost da se modni dizajneri okušaju i produkt dizajnu, a povremeno se to nasreću dogodi i kod nas jer su takvi iskoraci vrlo zanimljivi, inspirativni i originalni. Stoga smo bili oduševljeni kada smo vidjeli tapete koje je dizajnirala Ana Maria Ricov.

Kreativnost i prepoznatljiv modni rukopis s raznolikim uzorcima mlada dizajnerica iz Zagreba prenijela je i na tapete, trenutno vrlo popularan dekorativni detalj u domu. Njezin prvi izlet u dizajn koji nije vezan uz modu dogodio se sasvim slučajno, kao plod druženja s vlasnicom dizajnericom koja stoji iza studija Dreamhood Wallpapers.

Popularne monstere i bambusi

“Moja draga prijateljica Monica Trzun Bosiljkov jednog je dana došla kod mene na kavu, kako bi škicnula novu kolekciju. S obzirom na to da mi je atelje prepun raznih biljaka, one uvijek postanu jedna od tema, ali glavni okidač za ideju su bile moje ilustracije ženskih likova u botanikama, za koje je, kada ih je vidjela, Monica samo ispalila “Pa daj nam napravi tapetu inspiriranu botanikama. To si totalno ti“”, govori Ana Maria o tome kako je krenula priča s tapetama.

Prijateljice su se oko svega vrlo brzo dogovorile tako da nije bilo potrebno puno vremena da tapete s dizajneričinim motivima ugledaju svjetlo dana. Zidne dekoracije osvajaju svojom jednostavnošću, prozračnošću i svježinom te unose atmosferu prirode u interijer.

“Monika je sugerirala koje biljke bi voljela da obuhvatimo, tako da su na tapeti nezaobilazna monstera i bambusi“, objašnjava Ana Maria. Kako je dizajnerica godinama zaokupljena estetikom Japana i općenito njihovom filozofijom života što je vidljivo i na njezinim kolekcijama odjeće, tako se motivi ove egzotične zemlje – stilizirano drvo trešnje u cvatu, japanski javor te list kaučukova drveta pojavljuju i na kolekciji tapeta.

Kolekcija botanika

“Trenutno radimo na cijeloj kolekciji botanika, a konkretna tapeta Japanese Gardens već je dostupna u prodaji. Ideja je obuhvatiti raznolike prirodne habitate od japanskih vrtova preko džungli i pustinjskih kaktusa pa do poljskog cvijeća”, otkriva Ana Maria koja priznaje da je proces i pristup dizajnu tapeta vrlo sličan kao i dizajnu tkanina te nije bilo potrebno previše prilagođavanja za drugi dizajnerski medij.

“Koliko god se čini da su dizajn odjeće i dizajn dekoracija za dom miljama daleko, u samoj suštini, pristup u stvaranju je isti. Jedina razlika je što ilustracija za tkaninu u konačnici poprima trodimenzionalan oblik tj. pretvara se u odjevni predmet, a ilustracija za tapetu ostaje plošna i nepromijenjena. Stoga je potrebno unaprijed vizualizirati kako bi određeni motiv funkcionirao u odjevnom predmetu ili na zidu. Ako postoji ideja i vizija, ona se vrlo lako prenese u konkretan proizvod”.


Prilagodljive svakom prostoru i potpuno sigurne

Ono što ju posebno raduje jesu reakcije i interes za tepete koje su, kako kaže, iznenađujuće pozitivne i lijepe.

“Baš smo dobile jedan dobar vjetar u leđa da nastavimo razvijati ovu divnu priču. Jako sam sretna što sam se okušala i u ovoj priči jer doista uživam u svakom aspektu dizajna. Sve što uključuje rad rukama i neograničenu maštu mene čini ispunjenim i sretnim čovjekom”, ističe dizajnerica.

Posebnost ovih tapete je i njihova prilagodljivost dimenzijama zida, a materijali koji se koriste za tapete su u potpunosti bez štetnih kemikalija i PVC-a te time sigurni za dom i ljude koji borave u njemu.

Izvor: InDesign