7 načina na koje vam tapete mogu učiniti dom još ljepšim - Dreamhood Wallpapers

7 načina na koje vam tapete mogu učiniti dom još ljepšim

Svaka tapeta i mural, s pomno izabranim uzorcima i motivima, stvorena je da bi svojim efektom na jedinstven način ukrasila vaše zidove. Vrsta tapete i prilagodba motiva ovisi o poziciji u prostoru – najčešće biramo tapete za dnevne sobe, hodnik te dječje sobe.

Uređenje prema vrsti prostorije

Za dnevne sobe, s obzirom na to da se najčešće radi o većoj kvadraturi zida, se preporučuje nešto krupniji uzorak kako bi se slika koju prikazuje tapeta mogla lijepo uočiti iz bilo kojeg gledanog kuta u prostoriji. Dječje sobe su posebna priča, tu možete dati mašti na volju te se poigrati veselim bojama, oblicima te motivima koji pričaju svoju bajkovitu priču. Poželjni su i sitniji uzorci, kao i krupniji uzorci koji u obliku murala tvore jednu sliku.Hodnici su većinom uski te se ne preporučuje cijeli hodnik oblijepiti nekim akcentnim uzorkom – veći efekt se postiže ako se iza, primjerice, ogledala (koji je pretežito uvijek smješten u hodniku) postavi tapeta.

Uređenje prema koloristici

Prije samog izbora tapete, uvijek je potrebno uskladiti boje na tapeti s istima u prostoru, kako ne bi dolazilo do prevelikog odudaranja jedni od drugih.

Prema veličini prostorije

Tapete znatno utječu na dojam prostora. Ukoliko, primjerice, koristimo sitnije uzorke možemo stvoriti dojam većeg prostora te obrnuto, s velikim motivima učiniti prostor kompaktnijim. Sličan efekt se može postići s odabirom boja pri čemu se tamnijim tapetama stvara manji, zatvoreniji, možda i intimniji prostor, dok ga sa svijetlim tapetama činimo otvorenim i prozračnijim.

Dodatni trik koji se često koristi su tapete s izraženim horizontalnim ili vertikalnim uzorcima. Njima se vizualno povećava ili smanjuje prostor – ovisno o tome kako ih primijenimo. Na niske stropove, na primjer, efikasno utječemo koristeći tapete s uzorkom okomitih crta.

Komplementarno uređenje

Ako želite posebno naglasiti neke predmete u prostoru (na primjer biljku, slike ili police na zidu), iza njih se može postaviti tapeta komplementarne boje. U slučaju biljke to bi bila crvena boja. Može se naglasiti i nekom bojom iz istog spektra (zelenom), ali pritom treba imati na umu da bi boja trebala biti svjetlije ili tamnije nijanse kako se predmet ne bi u potpunosti stopio s tapetom.

Prema oblicima

Namještaj ili sam prostor može svojom formom ili stilom naglašavati određene forme, kao na primjer oštar geometrijski nastup ili onaj prepun oblina. Iste se mogu prenijeti i na zidove te popratiti tapetama ili muralom kako bi se prostor dodatno stopio u svome jedinstvenome stilu.

Prema uzorcima

Imate namještaj ili predmete koji određene uzorke dovode do izražaja? Prenesite taj stil na zidove i dodatno stopite prostor u cjelinu. No, pripazite da očuvate sklad i ne opteretite prekomjerno prostor uzorcima.

Autor: Monica Trzun
Foto: Dreeamhood Wallpaper
Izvor: Women In Adria